EN  | BM
Text: Tambah BesarText: AsalText: Tambah Kecil
Tema: Biru dan Hijau Tema: Biru dan Hijau Tema: Merah Tema: Hijau

online visitor Pelawat Di Talian 31
total visitor Jumlah Pelawat 2,903,180
Kemaskini Pada: 22 Nov 2019
Versi 8.2.2
Bahagian/SeksyenBahagian/Seksyen
     BAHAGIAN PENTADBIRAN AM & KEWANGAN

Bahagian ini bertanggungjawab menguruskan hal – hal berkaitan urusan perakaunan dan pentadbiran am pejabat SPA Negeri

 • Pentadbiran Am dan Kewangan

 • Pengurusan Sumber Manusia dan Latihan

 • Pengurusan Sumber Maklumat


          BAHAGIAN TATATERTIB/KENAIKAN PANGKAT/PEMANGKUAN DAN MENANGGUNG KERJA

Bahagian ini bertanggungjawab menguruskan hal – hal berkaitan dengan pengawalan disiplin penjawat awam iaitu memproses perakuan disiplin kakitangan perkhidmatan awam negeri Sarawak dan pihak berkuasa tempatan yang dikemukakan oleh pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) dan Kementerian Kerajaan Tempatan dan Pembangunan Komuniti (KKPTK).

Selain itu, bahagian ini juga bertanggungajawab memproses perakuan kenaikan pangkat untuk semua kumpulan jawatan yang dikemukakan oleh pejabat SUK dan KKPTK.

Selain itu juga, bahagian ini memproses perlantikan memangku dan menanggung kerja bagi gred jawatan kenaikan pangkat yang dikemukakan pejabat SUK.


BAHAGIAN PENGAMBILAN DAN PERKHIDMATAN

Bahagian Pengambilan bertindak sebagai urusetia dalam mengendalikan pengambilan kakitangan perkhidmatan awam negeri dan pihak berkuasa tempatan, perlantikan secara pinjaman, perlantikan semula selepas bersara, pengesahan dalam jawatan, perlanjutan tempoh percubaan, pemberian taraf berpencen (untuk PANS sahaja), dan pemangkuan dan menanggung kerja bagi gred pengambilan yang dikemukakan oleh pejabat SUK dan KKPTK.

 • Memproses laporan kekosongan jawatan yang dikemukakan oleh pejabat SUK dan KKTPK.

 • Memproses perakuan pelantikan semula selepas bersara dan pelantikan secara pinjaman yang dikemukakan oleh pejabat KKTPK.

 • Memproses perakuan pengesahan dalam jawatan, perlanjutan tempoh percubaan dan pemberian taraf berpencen yang dikemukakan oleh pejabat SUK dan memproses perakuan pengesahan dalam jawatan serta perlanjutan tempoh percubaan yang dikemukakan oleh pejabat KKTPK 

 • Memproses perakuan memangku dan menanggung kerja untuk gred pengambilan yang dikemukakan oleh pejabat SUK dan KKTPK.


  BAHAGIAN BIASISWA PINJAMAN

Suruhanjaya dipertanggungjawabkan di bawah Fasal (3) Artikel 39 Perlembagaan Negeri untuk mengendalikan dan menganugerah biasiswa – biasiswa pinjaman untuk pelajar – pelajar yang memohon untuk mengikuti kursus akademik sepenuh masa di pusat pengajian tinggi tempatan.

Dalam hal ini, Suruhanjaya mengendalikan pemberian Biasiswa Pinjaman Kerajaan Negeri Sarawak (BPKNS). BPKNS adalah satu bentuk insentif kewangan iaitu biasiswa pinjaman yang diberikan oleh Kerajaan Negeri Sarawak kepada penuntut Sarawak yang menuntut di IPTA dalam negara. Bagi pemberian BPKNS, pelajar cuma perlu membayar 25% daripada keseluruhan pinjaman dan 75% lagi merupakan biasiswa. Walau bagaimanapun, pelajar perlu membayar 100% sekiranya gagal dalam pengajian atau tidak menamatkan pengajian masing – masing.

 • Menguruskan pemberian BPKNS kepada pelajar-pelajar yang mengikuti pengajian di IPTA

 • Mengurus dan memantau perbelanjaan dan kutipan balik pinjaman daripada peminjam (pelajar) bagi pihak Kerajaan Negeri Sarawak